mandag 11. februar 2008

Tøm teksten side 165

1. Den første som formulerte spørsmålet om at nordmenn skulle få sitt eget skriftspråk var Gregers Fougner Lundh.
2. Det finnes mange årsaker til at nordmenn så bort ifra å kalle det danske skriftspråket i Norge for dansk lenger, noen av dem kom av at Roamntikken stilte krav til nasjon og språk, Norge ville danne sitt eget skriftspråk for å vise selvstendighet. I tillegg kom unionsoppløsningen, som satte Norge på kartet som et nytt og selvstendig land, som virkelig trengte å skape noe eget og orginalt.
3. Tanken på et eget skriftspråk fikk bred støtte fra b.l.a store diktere og forfattere. De hadde i mange år blitt sett seg nødt til å skrive på dansk. De mente at det ville vært et løft i litteraturen til norske litteraturskapere dersom man begynte å skrive på norsk.

Eventyrsamlere;D


Det er ikke bare Asbjørnsen og Moe som har samlet gode gamle eventyr gjennom tidene, det finnes også flere. For eksempel H.C Andersen og brødrene Grimm. H.C Andersen samlet eventyr fra Danmark, England og Spania for å nevne noen. Brødrene Grimm var tyske eventyrsamlere som hentet eventyr først og fremst Tyskland og gjerne da fra "gammeltysk" De oversatte også gamle eventyr som Edda, til tysk. Men for oss nordmenn, er Asbjørnsen og Moe mest reelt. De møttes på samme skole i 13års alderen. Etterhvert utviklet de et godt vennskap, som ville ovare livet ut. Deres delte lidenskap for litteratur førte til at de dro på en reise i Norge for å samle eventyr. Den første samlingen deres kom ut 1841, og ble senere utgitt på flere språk. Da de oppnådde stor suksess, så de seg fornøyde med verkene de skapte. Da de skilte lag ble Jørgen Moe, mens Peter Asbjørnsen fortsatte innsamlingen.